Tuller du, er det sant?

På Internett finner vi all informasjon vi måtte trenge når det selv passer oss. Det koker over av informasjon, du skal lete lenge for å finne et tema som ikke dekkes på nettet. Men selv om det finnes uendelig av informasjon skal du ikke ta alt for god fisk. Er du er en av dem som har til vane å søke opp alt av vonder som kjennes på kroppen for en “rett” diagnose? Eller den som bare elsker å dele saker helt ukritisk? Eller er du kanskje en flittig nettsurfer som bruker nettet til kilde i skolerelaterte oppgaver? Da er det noen få ting du bør ta til betraktning.

Hvem har skrevet hva, hvor og hvorfor? Altså, hvor fant du informasjonen, hvorfor er det skrevet, hva er skrevet og hvem er det faktisk som har skrevet det?  Er det en høytstående lektor fra et universitet, eller en liten rakker som rett og slett bare vil spille deg et lite puss?

Fordi det ikke finnes noe direkte skille mellom sann og usann informasjon på nett, kan det for mange oppstå problemer grunnet ubetenksom bruk. Gisle Hannemyr skriver i boken “Hva er Internett” at nettet i utgangspunktet var beregnet som et forskernettverk, derfor ble aldri sikkerheten prioritert.

DSC00547 Illustrasjon: Privat

Dagens Internett brukes av langt fler enn bare dagens vitenskapsmenn. Gud og hvermannsen er blitt daglige surfere på world wide web-bølgen, og saker deles så det kost etter. I dagens nettsamfunn forholder de fleste seg ganske ukritisk til saker på nett. Venner og venners venner deler saker og ting på Facebook og andre sosiale medier, uten å stoppe opp for å analysere om det som står faktisk er sant. En artikkel fra forskning.no belyser dette temaet og forteller at vi stoler blindt på venner som deler publikasjoner med oss på sosiale medier.

Så hvordan skal vi forholde oss til all denne delingen? Hva slags virkemidler kan vi som brukere bruke for å finne den riktige informasjonen? Forskning.no nevner at man som bruker bør forholde seg kritisk til kilden samt stille spørsmål til innholdet før man velger å dele det med resten av verden, eller ei.

Hannemyr nevner i “Hva er internett?” at mange av problemene som oppstår på Internett skyldes ubetenksom bruk. Jeg mener at man med en dose sunn fornuft, og et mer kritisk og vurderende syn kan filtrere ut de uriktige opplysningene gjennom sila. Som forskning.no nevner er det gratis å dele noe. Få tenker over at det som deles kan være uekte informasjon, og dette sprer de til vennelista på Facebook, som igjen spres videre.

Dermed; Tenk gjennom det du leser før du sprer det ut til resten av verden, husk at om noe er for godt til å være sant er det som regel det. Ha antennene ute, vær kritisk før du deler. Del med måte.

Bloggoppgave 12 med utgangspunkt i artikkelen fra Forskning.no og Gisle Hannemyrs bok Hva er internett?

Advertisements

3 thoughts on “Tuller du, er det sant?

 1. Hei Anne!
  Så bra at du klarte å trekke Hannemyr inn i refleksjonen. Klarte ikke helt det i min egen, men jeg ser absolutt hva du mener! Det at nettet ble laget primært for deling av forskning og at ingen tenkte på sikkerheten er jo bare logisk. Hvem hadde vel trodd at om 10-15år var nesten hele verden avhengige av internett? Hvem hadde trodd det skulle ta helt av. Jeg vet med meg selv at når jeg ikke har internett, får jeg plutselig så mye mer tid til andre ting. Vis internett hadde forsvunnet i dag hadde samfunnet vårt fått store problemer.

  Men internett byr, som du nevner, også på litt problematikk. Det tilbyr oss så mange muligheter, og hvem som helst kan benytte seg av det. Alle får en stemme på nett.

  I et demokratisk samfunn er det viktig at alle blir hørt, men til hvilken pris? Etter 22. juli ble manifestet til Anders Behring Breivik publisert på nett, der han rettferdiggjør det onde han gjorde igjennom et politisk perspektiv.

  Internett inviterer til debatt, men i mange tilfeller også til ekstremisme. Folk kan si seg ening i helt horrible ting. Og når folk deler uhemmet på sosiale medier kan man jo se at det får konsekvenser. Når noen med en politisk, økonomisk eller personlig agenda publiserer ting, og disse blir delt og behandlet ukritisk sier mange seg enige i ting de egentlig ikke er enige i (vis det gir mening…?).

  For å knytte det sammen med innlegget ditt liker jeg tipsene dine for å være kildekritisk på nett. “Hvem, hva, hvor og hvorfor”, en enkel regel.

  Like

 2. Hei Anne!
  Det er et viktig tema du poengterer i dette innlegget, at alle burde tenke seg om to ganger før de deler info med resten av verden. Flott at du har klart å trekke inn Hannemyrs bok i refleksjonen, og at du tar utgangspunkt i Forskning.no. Som leser gjør det meg mer trygg på informasjonen i artikkelen, fordi du bruker troverdige kilder… Var det en mening bak det? Det funker uansett bra for å få frem poenget ditt.

  Mye av problemet når usanne ting spres på sosiale medier oppstår som du sier når “venner og venners venner deler”. Som brukere må vi faktisk ta tak i ting(begynne å lese innholdet, ikke bare “judge by the cover” før vi sender stafettpinnen videre, med andre ord trykker på delefunksjonen….) å ikke bare prate om at vi må bli mer kildekritisk. Sånne artikler som dette burde det finnes flere av, slik at folk der ute som brukere kanskje begynner å ta temaet litt mer til ettertanke. Tipsene du kommer med om å stille seg spørsmålet “Hvem, hva, hvor og hvorfor” er noen veldig gode huskeregler.

  Flott refleksjon, stå på videre!

  Like

 3. Syntes du er veldig flink å ta opp og skrive rundt temaene du velger her Anne. Liker veldig godt det du skrev med at, vi søker opp en rett diagnose. Den kan jeg hvertfall jeg kjenne meg igjen i. Likte veldig godt det du tok opp med at vi er blitt daglige surfere på internett. Dette med at venner deler ting på internett, og om det faktisk stemmer. Når vi ser det så trur jo vi det, men det er jo ingen som vet om det er helt sikkert eller ikke. Og derfor må vi bli flinkere med å finne ut hvor denne kilden kommer fra.
  Bra Anne!!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s