Samspillet

Jeg venter ikke lengre på at den dagsferske avisen i tabloidformat skal dumpe ned i postkassen. Nei, her i huset er det kun få tastetrykk som skal til for å oppdateres på dagens nyheter. Nyhetsredaksjoner som Aftenposten, VG og Dagbladet har jo likevel tatt i bruk nettmediet, derfor velger jeg gledlig gratis tilgang døgnet rundt til fordel for det gode, men gamle avisabonnementet.

COLOURBOX7073038

Bilde: Colourbox

Siden 90-tallet har stigningen av brukere til the Word Wide Web steget jevnt og trutt. Derfor har også nyhetsredaksjonenes nettmedier blitt svært viktige for deling av verdensomspennende nyheter. Aktuelle saker publiseres døgnet rundt, og mulighetene er større i nettmediet enn i papiravisen og det tradisjonelle fjernsynet. Nettmediet åpner opp for toveis-kommunikasjon, samt brukerstyring. Dermed har nettbrukere større mulighet for deltakelse enn avisleserne. Etter en undersøkelse gjort av Martin Egebretsen om “Nettavisen og deres brukere”, ble konklusjonen den at “nettavislesere er aktive utforskere som igjen er ute etter sakelig informasjon som kan tilpasses deres behov.”

Spørsmålet blir da hvordan nyhetsredaksjonene kan utnytte nettmediets mektige potensial, da på grunnlag av brukernes krav. Viktigheten ved sakelig informasjon er ikke noe man skal kimse av. Etter Parasie og Dagiral undersøkelse er det ikke alltid slik at det som bør publiseres av viktige saker, ikke alltid kommer frem i lyset, grunnet dataundersøkelser gjort av “programmeringsjournalister” som heller publiserer mindre viktige saker de tror skal “være nytte” for nettavisleserne.

Internettet gir brukerne muligheter for kommunikasjon og samhandlig med redaksjonene. Friheten er mye større i nettmediet. Man kan søke opp nærmest hva som helst av nyheter, og få svar før man rekker å blunke. Dette kan skape utfordringer for redaksjonene da de må utarbeide nyhetsstoff som fanger oppmerksomheten til leseren slik at antall besøkende på siden øker. Nettmediet gir mulighet for redaksjonene til å koble saker sammen i det uendelige, samt legge ved interessante illustrasjoner for å skape større interesse rundt innholdet (se dette innlegget for multimodalitet).

For mange journalister har blogging blitt svært populært de seneste årene. Etter dette innlegget fra Online Journalism Blog gir blogging sjanse for andre til å komme med tilleggsinformasjon om emnet, samt forslag og meninger. Dette skaper kommunikasjonsmuligheter og større samspill mellom journalist og nettbruker, dermed blir ikke leseren like passiv som i de tradisjonelle mediene.

COLOURBOX_SAMPLE4638973

Bilde: Colourbox

Et godt eksempel der brukere kan komme med meninger og aktuelt stoff er CNNs side iReport. Her lar de frivillige samfunnsinteresserte over hele verden bidra med nyhetsstoff fra alle kriker og kroker av kloden. Dette gir mulighet for stor mediedekning, samt et mer reelt bilde av virkeligheten, sammenliknet med de som kun publiserer nyhetssaker etter interessemålinger fra statistikker og kakediagrammer.

Skjermbilde 2015-02-20 kl. 12.23.24

Skjermdump fra CNN iReport

Til syvende og sist tror jeg det handler om innovasjon og kreative løsninger på tradisjonelle tankeganger. Det er viktig at nyhetsredaksjonene tenker ut nye metoder for nyhetsformidling i det digitale mediet. Etter en artikkel fra The Atlantic er det ikke alltid saken i seg selv som fanger leseres oppmerksomhet, men heller hvordan saken formidles ut til folket. Med andre ord, det bør være noe nytt og spennende. Noe morsomt, som nettbrukerne ikke har sett før. Om nysgjerrigheten pirres vil antall klikk komme som perler på en snor.

Bloggoppgave 7, med utgangspunkt i artikler fra The Atlantic, Online Journalism blog og The New York Times, samt pensumartiklene  iReporting av Palmer, og Data-driven journalism av  Parasie & Dagiral.

Advertisements

4 thoughts on “Samspillet

 1. Helt tydelig at du har satt deg godt inn i pensum og artiklene for denne oppgaven, og med jevn flyt i teksten blir det hele lettfattelig og lettlest. Jeg syns du har gode poenger underveis, og har fine argumentasjoner som underbygger poengene. En godt skrevet tekst!

  Like

 2. Veldig tydelig at du har gjort deg godt kjent med pensum og oppgaveteksten i denne oppgaven Anne! Flyten i oppgaveteksten er upåklagelig og jeg synes dette er en godt skrevet tekst.

  Bildebruken underbygger teksten din godt og bidrar til å gjøre den desto mer lettfattelig for leseren. For eksempel er skjermdumpene du bruker med på å bidra til bedre forståelse hos leseren, men også måten du har brukt hypertekst på i innlegget.

  Må si meg enig i det du nevner om at innovasjon og kreative løsninger er nøkkelen til høyest antall klikk hos nettavisene.

  Like

 3. Kjempegodt skrevet Anne! Du har fått poengene dine veldig godt frem.

  Vi som lesere ser alltid etter de “lettvinte” løsningene, noe som krever mye mer av nyhetsredaksjonene. For det er nok ikke lett å pakke inn tungt informativt stoff i lettleste tekster slik at alle forstår, og ikke minst gidder å lese det. Så det er definitivt kreative løsninger som er løsningen til å lykkes på nett.

  Like

 4. Hei Anne, Vil begynne med å si at jeg liker temaet og designet du har valgt på bloggen din, du bruker bra med lenker og bilder. Jeg glemmer ofte dette med bilder selv, siden jeg blir for opptatt av budskapet jeg vil ha gjennom. Jeg syntes du er flink på dette område med å kombinere bilder, tekst og lenker. Du bruker artiklene gitt i oppgaven greit og viser til undersøkelsene i den. Det eneste jeg har å pirke på er overskriften på dette innlegget, syntes den er litt kjedelig.
  Bra jobba.
  -Mats W M

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s